31 Avg 2019

V eni izmed novic smo že govorili o novih rešitvah, ki jih uvajamo, da bi naredili naš festival čimbolj okolju prijazen. Ena izmed teh rešitev je bila tudi uvedba kozarcev iz bioplastike.

Priznamo, da nam ta rešitev ni bila najljubša, saj ima tudi bioplastika svoje pomankljivosti:

– bioplastika ne pomeni enako kot biološko razgradljiva plastika,
– bioplastika se razgradi samo v točno določenem okolju in ne na domačem kompostu,
– če bioplastika ni pravilno ločena in kompostirana, se nikoli ne bo razgradila,
– čeprav uporabljamo bioplastiko je to še vedno izdelek za enkratno uporabo,
– čeprav uporabljamo bioplastiko še vedno ustvarjamo veliko količino odpadkov.

Priporočamo, da si preberete članek Ekologov brez meja – Miti o bioplastiki.

Naprej smo iskali boljšo rešitev in izjemno veseli smo, da smo našli podjetje PuciCup. Podjetje PuciCup se ukvarja z izposojo plastičnih kozarcev za večkratno uporabo, ki so tudi reciklirni. Za festival torej ne ustvarjamo novih odpadkov, saj si kozarce le izposodimo, enake kozarce pa potem lahko uporabljajo še drugi organizatorji prireditev. Ko se kozarci obrabijo, se jih reciklira.

S tem sklenemo krog treh R-jev: ReduceReuseRecycle.

 

Čeprav se moramo zavoljo okolju prijaznih rešitev včasih odpovedati svojemu udobju (tudi s tem ni nič narobe!:)), pa v tem primeru ni tako – pitje iz kozarca iz trde plastike je prijetnejše, tako da boste obiskovalci lahko še bolj uživali v težko zasluženem pivu!

Kako bo deloval sistem v praksi?

Ob naročilu pijače boste plačali 2€ kavcije za kozarec. Ko spijete pijačo, kozarec vrnete na šanku in dobite vrnjena 2€ kavcije, ali pa naročite novo pijačo in umazan kozarec enostavno zamenjate za novega.

Z uvedbo PuciCup kozarcev na prireditvi bomo:

  • zmanjšali količino odpadkov,
  • ves čas ohranjali čisto prizorišče,
  • kvalitetneje servirali pijače.

Organizatorji Soča Outdoor Festivala se vsako leto trudimo iskati boljše rešitve tudi na področju okoljevarstva, k temu pa bi radi pozvali tudi druge organizatorje dogodkov. Ko se odločate med različnimi okolju prijaznimi alternativami se obrnite tudi na podjetje PuciCup, kjer vam bodo predstavili možnosti za najem kozarcev za večkratno uporabo.